top of page

Bozankaya

Automotive

115

Raportul final al investigației tehnice asupra tramvaiului Bozankaya de la Timișoara confirmă declarațiile producătorului: o eroare umană a cauzat supraîncărcarea sistemului de baterii

April 27, 2022 at 7:00:00 AM

Raportul final al investigației tehnice asupra tramvaiului Bozankaya de la Timișoara confirmă declarațiile producătorului: o eroare umană a cauzat supraîncărcarea sistemului de baterii

În urma incidentului cu emisii de fum la tramvaiul Bozankaya numărul 5 aflat în teste, petrecut pe 30 martie 2022 în depoul Dâmbovița din Timișoara, a fost realizată o investigație tehnică asupra vehiculului de către compania independentă de audit germană, TÜV Thüringen, la solicitarea Primăriei Timișoara și sub organizarea Bozankaya. Raportul investigației susține primele constatări anunțate de producătorul turc Bozankaya, conform cărora o eroare umană a cauzat supraîncărcarea sistemului de baterii.


Inspectorii experți în baterii ai companiei germane de audit tehnic acreditate internațional au arătat, în raportul realizat în urma investigației ce s-a desfășurat pe parcursul a două săptămâni, că fumul a fost provocat de o întrerupere de comunicare cauzată de o eroare de cablare în sistemul de baterii în cauză.


„Supraîncărcarea celulelor bateriei a provocat o reacție chimică prin perturbarea structurii fizice a celulelor, producând, la temperaturi ridicate, arc electric și emisii de fum”, se arată în raportul realizat de experții TÜV Thüringen.


Ulterior investigației asupra tramvaiului implicat în incident, inspectorii au verificat toate tramvaiele Bozankaya din depou pentru a se asigura că nicio altă cablare nu a mai fost efectuată inadecvat. Eroarea tehnică nu a mai fost descoperită la niciun alt vehicul.


„Toate tramvaiele Bozankaya sunt extrem de sigure și, fără excepție, toate testele de importanță critică - tehnice, de siguranță și de calitate - sunt realizate cu meticulozitate în astfel de perioade de testare, înainte ca primăriile să recepționeze vehiculele, cum a fost și în cazul de față. Toate vehiculele marca Bozankaya, utilizate atât în Europa cât și în Asia, oferă servicii impecabile de ani de zile, cu indici de satisfacție ridicați”, au transmis reprezentanții companiei turce.


Vehiculul Bozankaya implicat în incidentul de la Timișoara se afla încă în testele de rigoare înaintea predării Primăriei Timișoara, verificarea in situ a vehiculelor înainte de a fi puse în circulație fiind parte din protocolul de testare obligatoriu impus de producătorul turc.


De asemenea, sistemul de baterii proiectat pentru tramvaiele livrate în orașul de pe Bega a fost construit după tehnologii de ultimă oră, motiv pentru care, în 2021, Bozankaya a câștigat premiul ERCI (European Railway Clusters Initiative) la categoria „Best Large Enterprise”. Juriul celei mai prestigioase instituții în domeniul tehnologiilor sistemului feroviar european a apreciat soluția alternativă vizând economia la costurile de investiție în electrificarea suspensiei catenare, întreținere și service a infrastructurii clasice.Despre TÜV Thüringen

TÜV Thüringen este o companie de audit germană acreditată internațional, specializată într-o gamă variată de servicii axate pe siguranța și calitatea vehiculelor, precum măsurare, testare, analiză, identificare, calibrare, expertiză, certificare, respectiv consultare. Acestea includ atât teste clasice de verificare a nivelului de siguranță al echipamentelor sau vehiculelor, cât și testarea produselor sau materialelor în laborator.


Despre Bozankaya

Fondată în urmă cu aproape trei decenii în Germania, cu o rapidă extindere în Turcia, Bozankaya are o experiență solidă ca inovator în dezvoltarea și fabricarea vehiculelor ecologice pentru transportul public urban, cu economii importante de energie în exploatare și un nivel de zgomot redus. Bozankaya deține drepturile de proprietate intelectuală asupra vehiculelor și tehnologiei produse în centrele de cercetare din Ankara și în vastele sale unități de producție, cu o suprafață de 100.000 mp. Menținând un accent puternic pe cercetare și dezvoltare, compania a cheltuit peste 25 de milioane de euro în 30 de proiecte de cercetare și dezvoltare în ultimii cinci ani. În iunie 2018, Bozankaya a devenit prima companie turcească care exportă garnituri de metrou, primele produse realizate în parteneriat cu Siemens mergând către Bangkok, în cadrul proiectului Green Line.bottom of page