top of page

Bozankaya

Automotive

130

Primăria Iași a inaugurat primele tramvaie Bozankaya

June 7, 2022 at 10:00:00 AM

Primăria Iași a inaugurat primele tramvaie Bozankaya

Un dublu eveniment a avut loc luni, 6 iunie 2022, în cadrul programului de modernizare a transportului public în Municipiul Iași. La centrul intermodal din bulevardul Virgil Săhleanu (Zona Industrială) a avut loc atât inaugurarea acestuia, cât și punerea în funcțiune a primelor tramvaie Bozankaya achiziționate de Primăria Municipiului Iași cu fonduri europene. La eveniment au participat primarul Mihai Chirica, reprezentanții companiei Bozankaya (Vicepreședintele Emrah Dal, Directorul de vânzări Yiğit Belin, Managerul de proiect Ulaș Beștepe, Directorul de proiectare de sisteme feroviare Durmuş Sağır, respectiv Managerul de Servicii Post-Vânzare Faruk Emecen), alții invitați și reprezentanții presei.


„Tramvaiele Bozankaya vor contribui evident la îmbunătățirea în continuare a transportului public în orașul nostru. De asemenea, finalizarea lucrărilor pe bulevardul Virgil Săhleanu va facilita circulația călătorilor spre și dinspre Zona Industrială și Tomești. Mulțumesc și pe această cale companiei din Turcia pentru modul impecabil în care se derulează contractul de achiziție a acestor tramvaie, precum și constructorilor implicați în modernizarea infrastructurii. Grație fondurilor europene pe care le-am accesat, Primăria asigură locuitorilor orașului un transport public verde, modern, inteligent. Invit toți ieșenii să circule cât mai mult cu tramvaiul și cu celelalte mijloace de transport public și cât mai puțin cu propriul autoturism. Transportul public ieșean este ecologic, ieftin și sigur!”, a declarat primarul Mihai Chirica.


„Suntem foarte bucuroși să fim parte a acestui proiect, în care am avut suport încă de la început din partea municipalității ieșene. Vreau să mulțumesc domnului primar pentru această susținere. După cum știți, tramvaiele noastre sunt proiectate și construite special pentru Municipiul Iași. Sunt vehicule făcute după ultima tehnologie. E drept, am avut anumite probleme pe durata derulării contractului, dar cu sprijinul municipalității ieșene am reușit să îndeplinim cu bine acest proiect. Sper ca ieșenilor să le placă aceste tramvaie cărora le doresc să ruleze mulți ani pe traseele din oraș”, a spus Emrah Dal, vicepreședintele companiei Bozankaya.


Despre trmavaiele Bozankaya


Cel de-al șaptelea tramvai Bozankaya construit pentru Municipiul Iași a ajuns în Depoul CTP Iași în cursul serii de miercuri, 1 iunie. Primele șase vagoane Bozankaya au fost primite în perioada septembrie 2021 - mai 2022. Celelalte nouă tramvaie vor ajunge la Iași până la sfârșitul acestui an.

Contractul cu compania turcească Bozankaya a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe 11 noiembrie 2019.


Licitația pentru achiziția celor 16 tramvaie a fost împărțită în trei loturi, corespunzătoare a trei proiecte cu finanțare europeană care includ și lucrări de modernizare a liniilor de tramvai. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de 140.964.270 lei, fără TVA (167.747.481,3 lei, cu TVA), adică circa 33,8 milioane de euro. Valoarea totală a celor trei proiecte menționate este 332.579.670,28 lei (aproximativ 67,2 milioane de euro).


Cele 16 tramvaie Bozankaya au o lungime de circa 30 de metri și o capacitate de transport totală de circa 250 de locuri. Tramvaiele au podea joasă și sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio - video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații, instalație pentru echipamentele de ticketing etc.


Despre centrul intermodal


În cadrul programului cu finanțare europeană de modernizare a liniilor de tramvai din Iași, pe bulevardul Virgil Săhleanu, către localitatea Tomești, a fost construit un punct intermodal, de unde întregul transport public va fi preluat către interiorul orașului.


Lucrările fac parte din proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași”, care are o valoare totală de 114.359.729,95 lei și care presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare a tramvaielor pe trei tronsoane: Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii (finalizat), Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță (finalizat) și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora. Proiectul a inclus și achiziționarea a cinci tramvaie, parte a lotului de 16 vehicule Bozankaya.


În cadrul proiectului sunt modernizaţi în total 5.720 de metri liniari de cale simplă de rulare, de-a lungul cărora sunt amenajate șapte staţii de tramvai şi staţia intermodală de pe bulevardul Virgil Săhleanu.


Modificări în circulația mijloacelor de transport public


Tramvaiele au revenit pe traseul cu numărul 5, iar itinerariul va fi Dacia – bd. Nicolae Iorga – Țesătura – Baza 3 – Rond Țuțora – retur. Astfel, vagoanele vor înlocui autobuzele pe această rută. Decizia a fost luată de Primăria Municipiului Iași, la propunerea CTP Iași, și a intrat în vigoare de luni, 6 iunie, de la ora 12.00, odată cu încheierea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii de tramvai din zona Piața Ing. Virgil Săhleanu – Rond Țuțora.

De asemenea, traseele 7, 8 și 29 vor fi modificate începând cu aceeași dată:

- tramvaiele de pe traseul 7 vor circula prin Podu Roș, având următorul itinerariu: Canta – Târgu Cucu – Podu Roș – Rond Țuțora – retur;

- tramvaiele de pe traseul 8 vor circula până la capătul de linie din Țuțora, pe itinerariul: Copou – Târgu Cucu – Tudor Vladimirescu – Rond Țuțora;

- autobuzele de pe traseul 29 vor întoarce la capătul de linie din Țuțora, noul itinerariu fiind: Tomești – Rond Țuțora – retur.

Pentru o mai ușoară adaptare a călătorilor, concomitent, pe parcursul zilei de 6 iunie, vor circula și autobuze pe traseul 5, iar pe traseul 29 vor circula mijloacele de transport public până în Podu Roș.

bottom of page