top of page

H3-Healthcare in Hospitals Hackathon

Healthcare, Technology

194

GABRIEL PAVEL-Regional Director, Balkans, Hungary, Czech & Slovakia, Fujitsu: o participare la un hackathon este prima întâlnire reală cu industria de IT

March 31, 2023 at 9:00:00 AM

GABRIEL PAVEL-Regional Director, Balkans, Hungary, Czech & Slovakia, Fujitsu: o participare la un hackathon este prima întâlnire reală cu industria de IT

În ceea ce privește emulația tot mai mare existentă în ultimii ani atât în rândul studenților, dar și al companiilor, cu privire la organizarea de hackathoane, Gabriel Pavel- Regional Director, Balkans, Hungary, Czech & Slovakia, Fujitsu declară că: în ultimii 30 de ani, industria de IT românească a evoluat foarte mult. Atunci erau un grup de vendori și mai era unul de antreprenori curajoși. Acum avem un ecosistem mult mai puternic, cu companii listate la diverse burse, cu fonduri de investiții, cu startup-uri foarte dinamice, cu o diversitate de servicii și de produse IT incredibile, care a reușit să dovedească capacitatea de inovație prin IT și digitalizare, și să participe la construcția PIB-ului românesc mult mai puternic (aprox. 7%, cu o valoare de peste 9 miliarde EUR). În acest context, industria noastră este "obligată" să abordeze componenta de educație, nu numai cea academică/universitară, dar și cea antreprenorială, mult mai sistematic. Hackathoanele exact această componentă o adresează, iar studenții își doresc participarea deoarece pentru mulți dintre ei, o participare la un hackathon este prima întâlnire reală cu industria de IT.


„Prima responsabilitate de a pune în practică și de a transforma în soluții concrete ideile și proiectele teoretice care se nasc în cadrul unui hackathon, revine în mod sigur, industriei, văzută ca ecosistem. Sunt idei grozave care apar și care iau drumul cercetării, deci se întorc în mediul academic sau universtiar. De aceea, și facultățile de profil au această datorie, de a pune la dispoziție platforme de cercetare teoretică/ fundamentală și practică. Există multe idei care au prins viață printr-o colaborare foartre strânsă între mediul privat, mediul universitar și de cercetare”, afirmă Gabriel Pavel.


Un exemplu concret în care punerea în practică a unei idei inovatoare a contribuit decisiv la succesul unui proiect sau produs al companiei Fujitsu, este o aplicație Peer-to-Peerpentru a conecta persoanele în vârstă care sunt izolate.


”O problemă simplă dar în același timp critică în zona de health este cum conectăm oamenii în vârstă (seniorii care suferă de diverse afecțiuni, dar, mai ales, suferă de singurătate și izolare) cu grupuri de voluntari pentru servicii precum grădinăritul, cumpărăturile sau ceva la fel de simplu precum a avea o conversație pentru a face oamenii să se simtă bine. Fujitsu a creat o aplicație Peer-to-Peerpentru a conecta persoanele în vârstă izolate, cu localnicii care se oferă voluntari pentru a-i ajuta. Succesul în acest proiect nu a venit din rezultatul financiar, ci din persoanele cărora le-am adus o rază de speranță și de soare.„


În ceea ce privește sentimentul cu care Gabriel Pavelse întoarce în orașul în care a absolvit Facultatea pentru a susține H3-Healthcare in Hospitals Hackathon, acesta a relatat că îi place să ajungă în Iași de fiecare dată când are ocazia.


”Mă leagă cei 5 ani de facultate, mă leagă Târgușorul, acolo unde sunt căminele studențești ale facultății mele, mă leagă Copoul cu tei pe care-l urcam seara târziu când tramvaiul nu mai mergea, mă leagă colegii care și-au construit propriile cariere în IT, mă leagă amintirile cu soția mea (amândoi am absvolvit în Iași), iar lista poate continua. Sentimentul este același când te întorci acasă, după o perioadă lungă petrecută în străinatate: totul este familiar, cald și parcă te-a așteptat permanent să te întorci. Sunt nerăbdător să cunosc tineri pasionați de domeniul medtech, care sunt dispuși să aloce din timpul lor liber pentru a inova în cadrul competiției din perioada 5-7 mai.”


Dacă ești student sau absolvent la/de facultate tehnică, medicină/farmacie sau business/marketing și ai o idee sau dorești să contribui la dezvoltarea unei idei revoluționare, te așteptăm să te înscrii la H3 – Healthcare in Hospitals Hackathon 2023. Competiția se va desfășura în format hibrid, în IAȘI și online.


Ediția din acest an a H3-Healthcare in Hospitals Hackathon este organizată de Oameni și Companii, cu sprijinul partenerilor: Apollo AI Technologies, Facultatea de Informatică din Iași, Universitatea Danubius, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava , Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău, Global Women in Tech, Liga AC, Asociația Studenților Matematicieni Iași, AIESEC, ASMBS, ASII, Societatea Studenților Mediciniști Iași, Imago-MOL, June Communication, Iasi4U, EventsOnline.bottom of page