top of page

IT Smart Systems

IT, Integration Hub

28

Lansarea Smart Payment Gateway: un pas inainte pentru ecosistemul open banking din Romania

October 5, 2020 at 9:00:00 PM

Lansarea Smart Payment Gateway: un pas inainte pentru ecosistemul open banking din Romania

România, 6 octombrie 2020: IT Smart Systems lansează oficial versiunea public beta a Smart Payment Gateway – SmartPG. Poziționat ca unul dintre cele mai performante Hub-uri de integrare din țară, SmartPG este dezvoltat pentru a facilita accesul consumatorilor (furnizorilor terți de servicii autorizați) la interfețele API expuse de bănci într-o manieră simplă, sigură, unificată și agregată. IT Smart Systems își propune ca până la sfârșitul acestui an să integreze în Hub toate cele top 10 bănci din România.


Compania îi invită pe toți cei interesați să acceseze portalul Hub-ului și să evalueze experiența.

“Hub-ul Smart Payment Gateway este o alternativă modernă și extrem de sigură a sistemului bancar tradițional, care va produce efecte pozitive atât asupra instituțiilor financiare, cât și asupra consumatorilor finali. Am deschis portalul Hub-ului pentru fintech-urile aflate la început de drum și pentru instituțiile financiare, ca acestea să contribuie cu idei inovatoare, iar împreună să facem mai accesibilă intrarea în spațiul PSD2”, a afirmat Cristian Barbu, Managing Partner al IT Smart Systems.


SmartPG – orchestratorul inovator PSD2 din România


Pentru a deveni conforme cu Directiva Europeana PSD2, băncile din România s-au aliniat ca model de implementare la principiile listate în ghidul Berlin Group, însă există diferențe majore între acestea.


Prin Smart Payment Gateway este integrat și normalizat accesul la cele mai importante bănci din România din acest moment (ca, de exemplu, BRD, BCR, BT, ING într-o prima faza, urmate de CEC Bank și Raiffeisen), cât și Revolut.


SmartPG este conform cu Standardele și reglementările Berlin Group, este agnostic tehnologic (poate fi integrat cu orice platformă, fiind bazat pe API-uri) si aduce inovație prin:

  • oferirea unui model de integrare unitar cu aceleași secvențe de apel pentru API-uri și cu structură comună

  • încărcare elastică și reziliență extinsă (prin utilizarea IBM Cloud API Connect)

  • stocare securizată a parolelor și certificatelor clienților (utilizând servicii conforme FIPS în Cloud)

  • înrolare și gestiune facilă a conectivității la API-urile tuturor băncilor

Utilizând Hub-ul nativ în Cloud, furnizorii terți de servicii vor putea accesa o gamă largă de date financiare furnizate de băncile din România printr-o singură integrare, ceea ce va scădea costurile de dezvoltare, va înlesni lansarea pe piață și va minimiza impactul ajustărilor de infrastructură estimate.


Securitatea – componenta vitală a serviciilor financiare


Securizarea accesului terților la informațiile legate de conturi, balanță și tranzacții, precum și la inițierea de plăți sunt principalele provocări în implementarea noii directive europene. Comparativ cu modelul existent de interacțiune directă - Mobile Banking și Internet Banking, noul model PSD2, care implică suplimentar terțul, este cu siguranță mai complex și aduce vulnerabilități suplimentare (legate de scurgeri de informații despre client, tranzacții frauduloase, indisponibilitatea serviciilor sau prestatori compromiși). Controalele de securitate trebuie implementate asupra mai multor niveluri de informații, în mai multe straturi: nivel transport, nivel aplicație, nivel specific canalului de acces și la nivel de perimetru.


IT Smart Systems a pus un accent deosebit în dezvoltarea SmartPG pe componenta de Securitate, întrucât protejarea datelor de identitate ale clienților este vitală în serviciile financiare.


Pentru SmartPG, standardele de securitate oferite de bănci au fost doar temelia peste care au fost implementate niveluri suplimentare de securitate, fără a afecta însă experiența utilizatorilor”, declară Ana Maria Georgescu, Executive Partner în cadrul ITSS.


Construind viitorul serviciilor financiare în România


Ecosistemul dinamic local format de bănci și fintech-uri este în plină dezvoltare. În ultimii doi ani s-a construit fundația, prin alinierea la directivele europene și stabilirea cadrului legislativ local. Anul curent a fost rezervat ultimelor rafinări și schimbări în testele de incubator, iar stadiul real al dezvoltărilor din cadrul băncilor face ca 2021 să fie un an al activităților de update-uri și mentenanță pe care orice consumator de API-uri de PSD2 va trebui să le poată susține.


Experiența, cunoștințele din domeniul PSD2 și capacitatea de inovație, vor fi factori diferențiatori pe această piață, alături de menținerea “la zi” a componentei de securitate și alinierea permanentă a acesteia la cele mai noi standarde și bune practici.


SmartPG este într-o continuă dezvoltare și îmbunătățire a capabilităților. In acest moment, hub-ul este disponibil într-o versiune public beta pentru băncile deja integrate, iar de la o zi la alta această listă este extinsă: IT Smart Systems își propune ca până la sfârșitul acestui an să integreze în Hub toate cele top 10 bănci din România.


IT Smart Systems implementează componentele IT ale programelor de transformare digitală, oferind clienților soluții API de open banking pentru a crea noi soluții și servicii în piață. Smart Payment Gateway se află la baza acestor soluții și cuprinde tot know-how-ul ITSS acumulat in domeniile open banking și digital identity.


”Suntem entuziaști și privim plini de curiozitate și interes cum revoluția PDS2 schimbă ceea ce acum zece ani era de neschimbat.  Daca privim spre zonele non-UE și țările cu care noi am intrat în contact (Australia, Orientul Mijlociu, Brazilia), unde fără o reglementare impusă, țările decid să adere la aceste schimbări, este evident că bulgărele de zăpadă s-a pus în mișcare”, completează Ana Maria Georgescu.


###

Despre IT Smart Systems


IT Smart Systems (ITSS) este o companie de transformare digitală, înființată în anul 2002. Compania are capabilități puternice în livrarea componentelor IT din programele de transformare digitală în următoarele domenii: implementări în zona de open banking(soluții conforme cu Open Banking UK și Berlin Group NextGenPSD2), integrare a capabilităților de backend urmărind cele mai bune practici SOA, orchestrare a tuturor interacțiunilor în întregul ecosistem de clienți, parteneri, angajați și sisteme; toate acestea cu accent pe securitatea accesului extern la servicii prin soluții inteligente de Identity & Access Management, expunând servicii prin toate canalele digitale.

Cu o echipă de peste 100 de profesioniști IT specializați în câteva domenii nișate, noi la ITSS suntem în acest moment entuziaști ai digitalizării și integrării. În mod continuu ne îmbunătățim capabilitățile, cuprinzând toate provocările lansate de clienții noștri în implementări de succes. Keep it simple.


Anexe


Ce este un Hub de integrare PSD2?


PSD2 se referă la Directiva revizuită privind serviciile de plată a Uniunii Europene, menită să încurajeze competiția în spațiul european și includerea în sectorul financiar și a altor jucători în afara băncilor. Este o reglementare dată în beneficiul consumatorilor, care facilitează controlul și accesul utilizatorilor de plăți la datele tranzacționale ale conturilor proprii, prin acordul pe care aceștia îl oferă furnizorilor terți de servicii autorizați pentru a iniția plăți sau a accesa datele de cont într-un mod securizat.


În acest sens, respectivii terți utilizează APIs (“application programming interfaces”) ce au trebuit dezvoltate și puse la dispoziția publicului de toate băncile din Uniunea Europeană.


Hub-ul de integrare are rolul de a susține orice terț interesat ca mai degrabă să se concentreze pe dezvoltarea și furnizarea de servicii financiare îmbunătățite, cu experiențe noi pentru clienți, decât să depună eforturi în a integra informațiile de plăți și conturi de la fiecare instituție bancară.

bottom of page